Recepty
Vaječná pomazánka (2 porce)
- 2 vejce vařená
- 1 balení Gervais natur
- 1 PL zakysané smetany
- 1/2 ČL polotučné hořčice
- sůl, pepř, mletá paprika, bylinky
Energetická hodnota pomazánky 1618kJ (S2,9g, B18g, T34g)
Losos - na 1 porci potřebujeme
- 125-150 g lososový filet
- 5 g másla - olivový olej
- petrželka, rozmarýn, tymián, koření na ryby, česnek, sůl a pepř
- plátek citronu
Filet si nasolíme z obou stran a dáme doprostřed utrženého obdélníku alobalu. Opepříme, přidáme koření a bylinky dle chuti, plátek citronu a zakápneme olivovým olejem. Zabalíme do tvaru lodičky, tak aby nám nic neunikalo ani ven, ani dovnitř. Vaříme na pánvi s trochou vody 10minut.
K lososu se výborně hodí i tento dresing: lžíce bílého jogurtu (řecký/holandia), lžíce majonézy helmans, sůl, pepř, česnek, šťávu s citronu, bylinky (oregáno, tyminán), chily - vše dle chuti.
Snídaňová ovesná buchta
- 4PL ovesných jemně mletých vloček
- 2PL mléka
- 1 célé vejce
- větší banán 110g
- skořice mletá
Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, promixujeme pak i se skořící,. mlékem a vločkami. Dáme do mikrovlné trouby na 2 minuty.
1475kJ - S50g B14,3g T8,8g
Ratatouille
- 1 lilek
- 2 střední cuketky
- 3 papriky (tricolor, nebo jen žlutou)
- 2 lžíze kvalitního olivového oleje
- 2 krabičky pasírovaných rajčat
- bylinky, sůl, bobkový list a česnek
-> Lilek omyji a nakrájím na kolečka cca 0,5cm široká a osolíme z obou stran.
cuketky na kolečka a po chvíli i lilek. Mírně zeleninu opečeme, pak přidáme krabičky pasírovaných rajčat a dochutíme solí, 2 bobkový listy. Vaříme asi hodinu,
dokud nám nevznikne požadovaná hustota. Před koncem přidáme bylinky (bazalka, oregáno, majoránka), propasírovaný česnek a finálově dochutíme. Směs můžete jíst samotnou, k přílohám či jako přílohu samotnou, nebo přidat do různých masovýh směsí... (špagety, lazaně...).
Koprová omáčka
(566 kJ na jednu porci = cca 250ml)
- 500 ml vývaru kuřecího - cca 80 kJ
- 500 ml polotučného mléka - 982 kJ
- 50 ml sojové smetany - 87 kJ
- 2 lžíce řepkového oleje - 794 kJ
- 2 lžíce hl. mouky - 296 kJ
- 2 lžíce kopru - 20 kJ
- 1 lžička octa - 5,6 kJ
- sůl na dochucení
Z
oleje a mouky si vytvořím jíšku, kterou přeliji mlékém a vývarem.
Přidáme kopr, ocet, sojovou smetanu a povaříme. Nakonec dochutíme.
Podáváme s vařeným bramborem (150 gramů = 561 kJ) a vejcem na tvrdo (55g
= 330 kJ). Kuřecí maso vařené bez kůže ze kterého jsme vařili vývar -
100g = 499 kJ.
Cizrno-avokadová pomazánka
* cizrna ve slaném nálevu 400g
* avokádo 180g (jedno velké/2 malé)
* šťáva z limetky či citronu - dle chuti
* česnek - dle chuti
* ČL oleje (olivový, avokádový či arašídový)
* sůl a pepř
Všechny ingredience rozmixujeme a dochutíme
100g = 331kJ (S6,3g, B2,7g, T4,8g)
Snídaňový čokohrnek
* 20g mletých ovesných vloček
* 1ks vejce + bílek
* 1PL polotučného tvarohu
* 1PL čekankového sirupu
* 1ČL kakaového prášku / Karobu
* 1 čtvereček vysokoprocetní čokolády 70%-víc
* 2 kapky vanilkového aroma
Vše smícháme a dáme do hrnečku na 2,5 minuty do mikrovlnné trouby.
Čokoládu nastrouháme buď do těstna nebo na povrch.
Mrkvový dortík
1608kJ - S35g, B27,2g, T15,3g
* 150 g mrkve - strouhat najemno
* 30 g jemných ovesných vloček
* 1 vejce (větší)
* skořice
* 100 g jemného tvarohu
* 10 g arašídového másla
* 10 g čekankového sirupu
-> Vejce rozšleháme, smícháme s vločkami a mrkví, přidáme skořici. Dáme do misky a vložíme na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Koláček vyklopíme na talíř a zdobíme tvarohem smíchaným s arašídovým máslem a sirupem.
Můžeme ozdobit i sekanými ořechy.
* vlašské 10g = 282kJ (S2,7g, B2,6g, T4,6g)