Recepty

Vaječná pomazánka (2 porce)

  • 2 vejce vařená
  • 1 balení Gervais natur
  • 1 PL zakysané smetany
  • 1/2 ČL polotučné hořčice
  • sůl, pepř, mletá paprika, bylinky

Energetická hodnota pomazánky 1618kJ (S2,9g, B18g, T34g)

Losos - na 1 porci potřebujeme

  • 125-150 g lososový filet
  • 5 g másla - olivový olej
  • petrželka, rozmarýn, tymián, koření na ryby, česnek, sůl a pepř
  • plátek citronu

Filet si nasolíme z obou stran a dáme doprostřed utrženého obdélníku alobalu. Opepříme, přidáme koření a bylinky dle chuti, plátek citronu a zakápneme olivovým olejem. Zabalíme do tvaru lodičky, tak aby nám nic neunikalo ani ven, ani dovnitř. Vaříme na pánvi s trochou vody 10minut.

K lososu se výborně hodí i tento dresing: lžíce bílého jogurtu (řecký/holandia), lžíce majonézy helmans, sůl, pepř, česnek, šťávu s citronu, bylinky (oregáno, tyminán), chily - vše dle chuti.



Snídaňová ovesná buchta

  • 4PL ovesných jemně mletých vloček
  • 2PL mléka
  • 1 célé vejce
  • větší banán 110g
  • skořice mletá

Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, promixujeme pak i se skořící,. mlékem a vločkami. Dáme do mikrovlné trouby na 2 minuty.
1475kJ - S50g B14,3g T8,8g



Ratatouille

- 2 červené cibule
- 1 lilek
- 2 střední cuketky
- 3 papriky (tricolor, nebo jen žlutou)
- 2 lžíze kvalitního olivového oleje
- 2 krabičky pasírovaných rajčat
- bylinky, sůl, bobkový list a česnek


-> Lilek omyji a nakrájím na kolečka cca 0,5cm široká a osolíme z obou stran.

Ve větším, širším hrnci si rozehřeji olej na kterém orestujene cibuli, nakrájenou na měsíčky. Jakmile cibule začně sklovatět, přidám papriky nakrájené na větší pruhy,
cuketky na kolečka a po chvíli i lilek. Mírně zeleninu opečeme, pak přidáme krabičky pasírovaných rajčat a dochutíme solí, 2 bobkový listy. Vaříme asi hodinu,
dokud nám nevznikne požadovaná hustota. Před koncem přidáme bylinky (bazalka, oregáno, majoránka), propasírovaný česnek a finálově dochutíme. Směs můžete jíst samotnou, k přílohám či jako přílohu samotnou, nebo přidat do různých masovýh směsí... (špagety, lazaně...).

Koprová omáčka

(566 kJ na jednu porci = cca 250ml)

  • 500 ml vývaru kuřecího - cca 80 kJ
  • 500 ml polotučného mléka - 982 kJ
  • 50 ml sojové smetany - 87 kJ
  • 2 lžíce řepkového oleje - 794 kJ
  • 2 lžíce hl. mouky - 296 kJ
  • 2 lžíce kopru - 20 kJ
  • 1 lžička octa - 5,6 kJ
  • sůl na dochucení


Z oleje a mouky si vytvořím jíšku, kterou přeliji mlékém a vývarem. Přidáme kopr, ocet, sojovou smetanu a povaříme. Nakonec dochutíme. Podáváme s vařeným bramborem (150 gramů = 561 kJ) a vejcem na tvrdo (55g = 330 kJ). Kuřecí maso vařené bez kůže ze kterého jsme vařili vývar - 100g = 499 kJ.

Cizrno-avokadová pomazánka



* cizrna ve slaném nálevu 400g

* avokádo 180g (jedno velké/2 malé)
* šťáva z limetky či citronu - dle chuti
* česnek - dle chuti
* ČL oleje (olivový, avokádový či arašídový)
* sůl a pepř

 Všechny ingredience rozmixujeme a dochutíme
100g = 331kJ (S6,3g, B2,7g, T4,8g)

Snídaňový čokohrnek


* 20g mletých ovesných vloček
* 1ks vejce + bílek
* 1PL polotučného tvarohu
* 1PL čekankového sirupu
* 1ČL kakaového prášku / Karobu
* 1 čtvereček vysokoprocetní čokolády 70%-víc
* 2 kapky vanilkového aroma

Vše smícháme a dáme do hrnečku na 2,5 minuty do mikrovlnné trouby.
Čokoládu nastrouháme buď do těstna nebo na povrch.

Mrkvový dortík

1608kJ - S35g, B27,2g, T15,3g

* 150 g mrkve - strouhat najemno
* 30 g jemných ovesných vloček
* 1 vejce (větší)
* skořice
* 100 g jemného tvarohu
* 10 g arašídového másla
* 10 g čekankového sirupu

-> Vejce rozšleháme, smícháme s vločkami a mrkví, přidáme skořici. Dáme do misky a vložíme na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Koláček vyklopíme na talíř a zdobíme tvarohem smíchaným s arašídovým máslem a sirupem.

Můžeme ozdobit i sekanými ořechy.
* vlašské 10g = 282kJ (S2,7g, B2,6g, T4,6g)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky